“A gyalupadnál dolgozó mesterember a mi cégérünk. Ezzel akarjuk jelképezni, hogy szakképzett iparosok vagyunk, akik közvetlenül a vevő számára termelnek. Jóízlést és szolid munkát nyújtunk és örülünk, ha a vevő munkánkat megbecsüli.”

Elérhetőségek:


Mobil:
+36 20 974 30 48

E-mail: besenyei@besenyeibutor.hu

Cím:
1074 Budapest, Vörösmarty u. 17



Telefonon előre megbeszélt időpontban tudjuk fogadni kedves vásárlóinkat!

A Barokk bútorok jellemzői

2023-04-26

A barokk stílus kialakulása az 1600-as évekre nyúlik vissza. A barokk bútorokat színes és gazdag díszítések, mintás faragások és ívelt vonalak jellemzik. Rendkívül népszerűek voltak a gazdag és nagyurak körében, és máig nagy népszerűségnek örvendenek a szépségük és a minőségük miatt.

Barokk bútor készítés 

Az egyik legfontosabb jellemzője a barokk bútoroknak az ívelt vonalvezetés. Az ívek eleganciát sugároznak, amelyek ebben az időszakban a luxus és a gazdagság szimbólumává váltak. Az ívek mellett a gazdag díszítések és faragások is jellemzik ezeket a típusú bútorokat.


A barokk bútorok megjelenése különbözik attól, amit a reneszánsz korban láthattunk. Az ívek és a díszítések már-már túlzóak és elnagyoltak, valamint a bútorokat színes festékekkel is díszítették. A festés mellett az aranyozás is fontos szerepet játszott a barokk bútorok megjelenésében. Az aranyozás ugyancsak a gazdagságot és a hatalmat szimbolizálta, és a bútorokat még drágábbnak és értékesebbnek tűntették fel.

A barokk stílus jegyek azonban nem csak a formákban mutatkoznak meg. Az ívek mellett a szimmetria és az arányosság is fontos szerepet játszik ezen bútorok kialakításában. Az arányos bútorok egyensúlyt és harmóniát sugároznak, ezért azok még elegánsabbak és impozánsabbak tűnnek.

A bútorok készítése során a faanyagot előkészítették, majd faragással és csiszolással formálták meg. A faragásokat és díszítéseket kézzel készítették, ami hosszú időt vett igénybe. Elkészítésük nagyon drága volt, és kizárólag a gazdag rétegek engedhették meg maguknak a megvásárlásukat. Ennek következtében a barokk bútorok nagyon értékesek és keresettek voltak, és a mai napig is azok maradtak.

A legnépszerűbb barokk bútorok közé tartozik az asztal, a szék, a szekrény és az ágy. Az asztalok általában nagyobb méretűek voltak, és gazdag faragásokkal díszítették. Az asztallapok többnyire kerek vagy ovális alakúak voltak.


A székeket és a szekrényeket is gyakran gazdag faragásokkal díszítették. A székek kényelmesek voltak, általában párnázottan készültek. A szekrények ugyancsak nagyobb méretűek voltak a megszokottnál, és sok polcot tartalmaztak. A szekrényeket gyakran aranyozták vagy festették, és a faragások mellett gyakran szobrokat és más díszítőelemeket is felhasználtak hozzá.

Az ágyak is fontos szerepet játszottak a barokk bútorok világában. Általában hatalmas faragott fejtámlákkal készültek, amelyek a gazdagságot és a hatalmat szimbolizálták.

Barokk bútor készítés

Összefoglalva, a barokk bútorok a reneszánsz utáni időszak egyik legjelentősebb bútortípusai közé tartoznak. A bútorok a gazdagság és a hatalom szimbólumai voltak, ezáltal gazdag faragásokkal és díszítésekkel látták el őket.